Krank-boks

Bare en kort teaser om hvad en krankbox er, og ikke er.

Krankboksen er et ‘leje’ og ligesom forgaffel lejer og hjullejer kan der komme skidt i det og det kan blive slidt, – og det holder ikke i hele cyklens levetid som nogen tror… og nogen skifter dem faktisk jævnligt bare fordi man kan. Men det er ikke en magisk dims man ikke sådan kan skifte eller noget der er ‘indbygget’ i cyklen.

Det kræver noget specialværktøj ja, – men øvelsen er simpel og kan formodentligt laves på en halv værkstedstime og selve lejet koster i omegnen af 300 kroner altså.

Det der sker, – er at pedalarmene simpelthen ikke ‘glider’ så nemt rundt som de burde, eller det hele ‘knurrer’ lidt ligefrem og du mister simpelthen kraft til det her når du cykler.

Det er ikke helt simpelt at checke ordentligt, men den simple måde er at tage kæden af forklingerne og ‘lægge’ på rammen, så du kan dreje pedalarmene frit (et stykke i hvertfald). Drej dem langsomt frem og tilbage og mærk om det føles ‘smooth’ eller om det siger lyde, rumler eller knurrer. Hvis alt er fint – så sætter du bare kæden på plads igen. Hvis det skal testes mere skal pedalarmene (eller kæden) tage af og så bliver det mere besværligt.

Men – det er en simpel ting at skifte og det er ikke så dyrt som man tror. Mountain-biken på billedet får en ny krankbox til hele 159 kroner. Til den pris skal de ikke drille ret meget før man bare skifter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait