Cykelcheck før og efter en cykeltur

Hvis din cykel er pæn og ren, og du bare kører en tur i solskin, – ja så stiller man den jo bare på plads igen bagefter, og forventer den virker som den skal til næste tur. Nogen tænker den skal pumpes… nogen tænker den SKAL vaskes… nogen tænker sikkert det er helt ligemeget…. men her er hvad vi gør her i huset :

Når du skal afsted… så pumper du cyklen til det tryk du vil køre med. Jaeh, – du kan godt bare trykke tommelfingeren på dækket eller lige ‘bumpe’ den op og ned men det virker altså ikke… og jeg sætter dæktrykket, hver gang. Helt præcist. Slanger taber luft over tid… basta.

Når du kommer hjem… så kig på cyklen for det afgør hvad du skal gøre med den.

Ser den sådan her ud… så skal du vaske den. Og det er ikke fordi det hele skal være en skønhedskonkurrence men den kæde der bliver virkeligt hurtigt slidt hvis den får lov at stå sådan der. Ting ruster og det sand og grus der, sætter sig alle mulige steder vi ikke gider have det sidder.
Tommelfingerreglen er at hvis kæden er blevet våd… også bare af en enkelt vandpyt, så skal den ordnes. Hvis du har kørt i knastørt solskin ser den sikkert også pæn ud.

Det er faktisk svært at vaske en cykel…’lidt’.. Du kan ikke sjaske med vand nogen steder uden at kæden bliver våd, – og du kan ikke ordne kæden uden at få sjasket cyklen til – så bare drop det – vask den. Det hele. Tør kæden bagefter og giv den frisk olie eller voks.

På vej på plads med cyklen gør du lige følgende :

  • Træk lige begge bremser og mærk om grebet går ‘på’ med samme afstand i grebet som de plejer, så ved du om bremserne skal strammes lidt.
  • Læg mærke til om bremsebakkerne går lige ‘på’ på fælgen, eller om den prøver at skubbe til fælgen når du bremser – hvis den gør drejer du bare hele bremsen lidt med hænderne og får den til at ramme lige på.
  • Stop lige op, træk forbremsen, og ‘rok’ styret lidt frem og tilbage, trænger man til at efterspænde forgaflen mærker du det helt sikkert her, også uden at du nødvendigvist har bemærket det på turen.
  • læg lige mærke til om noget ‘ryster’, rasler eller sige mærkelige lyder hvis du lige løfter den og bumper den ned igen – lidt løse hjullejer mærker du sådan her.
  • Check dækkene for sten

Hvis du gør dette efter din cykeltur – så skal du ikke andet end at pumpe den når du skal afsted næste gang 🙂

og kør forsigtigt, det er kold og vådt derude i øjeblikket 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait